Popular

Ahad, 27 Februari 2011

dah aku ni memang bukan anak orang berada kan nak buat cm ne...

hi peeps.. :)
lama sangat dh tak update blog. rasa macam segan silu je nak menaip. *blushing*
entry kali ni nak cte sikit pasal semester break aritu.
sori ah saya ni memang suka cte benda dah basi.huhu.


time cuti slalu apa je yang korang buat kat umah?
mesti bangun lambat sbb nak topup tdo an?
mesti window shopping or tengok movie kt cinema rite?
tak pun mata tu duk lekat je kat tv an?
or lepak2 dengan kawan setaman, sesekolah n sematrik n etc..


ada pun mungkin most of u mesti wat apa yg korang tak dapat wat kat hostel.
same goes to me but maybe a bit different from u all.


my journal
1st day :
6.50 am dh gerak g hospital
8.00 am g bekfes
9.00 am balik n lepak2
10.30 am ajar anak buah membaca
11.00 am lepak2
12.15 pm tunggu bas
1.00 pm lepak2
2.30 pm pegi hantar ayah urut
4.00 pm singgah umah atok
5.00 pm balik
malam tdo. zzzzzzz.


2nd day :
6.50 am bangun
7.20 am pegi pasar kat kampung
8.40 am balik umah
9.30 am sidai kain
10.00 am pegi bank in duit
10.30 am potong sayur n sidai kain lagi
11.15 am relax2 sambil jg uqail n sidai kain lagi dan lagi
12.00 pm mop lantai lua sebab minyak tumpah n kemas store. angkat pintu.pehh berat siot!
1.15 pm pening2 call RHB Bank.haha
2.30 pm tdo
6.oo pm family gathering
9.00 pm mandi
11.oo pm tdo.zzz..

ini antara hari2 yang bz n paling kritikal dgn pelbagai urusan.huhu.
maklum la, bukan anak orang berada, nak buat cm ne.. :p
semua keje kena buat bersama-sama.


apa yang penting??



KERJASAMA!!

sumtimes kan, saya rasa mcm malas gle nak balik. sebab balik cuti mcm tak cuti. adeh!!
siyes, bosan gle duk umah. dah la duk hostel ni bosan, ble balik umah asyik kena wat keje je tak abes-abes.siap macam dh jadi rutin, asal saya balik cuti je, memang tugasan tu wajib dilaksanakan. so yang lain boleh rehat-rehat. abes tu sy ni tak rehat ke? days y la kat hostel ni saya tak pegi mana-mana n malas nak involve apa-apa.huhu.
pastu balik umah memang tak sempat nak hang out dengan member-member. gle bosan kan hidup saya??
tapi ble tak balik rasa boring gle duk sini.
tapi takkan sebab kena wat keje mcm-mcm kat umah kita tak nak balik kan.
nak tak nak juz enjoy la dengan apa yang kita buat.
bila lagi la kita nak bejasa dengan mak ayah kita kan?



so selalu nya, aktiviti wajib sebagai anak kepada keluarga yang tak berada ni adalah :
kena cuci porch a.k.a. tempat letak keta.
perghhh~!!! mau menangis wa der kena berus lantai ni.
dah la mencangkung, nak gosok2 ag. bapak luas gle.
sakit pinggang der.
org2 yang penah cuci lantai besar ni je tau betapa nak nangisnya wat keje nih.
porch ni seluas 6 keta bole msuk.
antaranya keta kancil, kelisa, kembara, gen2 n honda jazz..
*seksa woh* hahaha.


ni big boss yang menyediakan jadual keje-keje saya.
hari ni nak g bank mana. esk g bank mana. lusa nak g tesco.
esok punya lusa nak g sana sini. adeh!

time cuti aritu kena jaga budak kechik ni..



budak ini nama dia Uqail Hani
boboy ok!
manja tanpa lasak.
kena jaga sebab dia kena chick chop eh silap tapi chick pox! X__X


haha. uqail oh uqail!




ha ni apa dia?
satu benda yang paling paling tersangat tak suka kena pegi tempat...
RECYCLE!!!




tak suka sebab baunya busuk nak amaaattttttttt!!
pastu tempatnya jijik nak mampos.
tapi nak taknak saya kena redah jugak demi mencari sesuap nasi. sobsobs!


cuba tengok tempat ni..
eyucckkkss! nak taknak saya kena turun jugak.wuwu.
kadang-kadang rasa takut.
kot2 la klua ular ke tikus ke.. wawa.
busuknya tempat ni takleh nak cakap ah.
klau korang lalu sebelah lori sampah pun tak tahan kan.
apa tah lagi time ni ada 3 buah lori sampah n macam-macam sampah dah ada. T__T
mau menangis den!! tapi nak buat cm ne, dh bukan anak orang kaya kan.
kena la kumpul botol, plastik, tin, surat khabar n mcm2 lagi utk di jual. X__X


ni lantai tempat recycle tuh.
kesian woh kasut crocodile yang wa beli 2nd hand dr kakak wa.
tak mampu nak beli 1st hand la katakan. :p
*pdhal malas nak kelua g beli. takde masa. cilok je sudeh!! haha.*
pastu yang tak suka pegi tempat ni.
ada anjing. anjing dia lagi besar kot dari betis wa der.
last-last ayah jela yang g amik duit.
dalam hati risau.
dahla ayah kena strok, jalan senget-senget.
kerek lak tak mau bawa tongkat.
dengan lantainya licin n likat.
haihh~ harap-harap la tak jatuh atas anjing!! dush! dush! dush!


tengok-tengok dapat dalam tiga ploh nam hingget je.adeh!
macam ni nasib orang-orang yang tak mampu an..
tapi it's ok it's orite..
duit ni bole je buat makan kat secret recipe kot
makan chick chop cheese n air choc plus tax baru dlm tiga ploh hingget je.
siap ada baki lagi. haha


pastu abang saya ada la bagi kat saya sebungkus pampers drypers!!
saya pelik ?????????
pk sepantas kilat!!
mesti ada sumthng ni!!
grab........~!!!!!!!!


RUPA-RUPANYA............






amik kau!!
cash!! $$$$$$$$$$$
haha. kami ni bukan orang berada.
nak pegi bank pun tak guna brief case. tak mampu nak beli.
jadi guna plastik pampers jela nak jalan kan urus niaga investment tanah!!


MORAL OF DA STORY:
tak semua orang yang kita nampak kaya tu adalah orang kaya.
nak jadi kaya kena lah bersusah-susah dulu.
jangan pandang hina kat pakcik2 or makcik2 yang keje cikai je.
pdhal bnda ni la yang mampu menambah pendapatan
contohnya mcm cte sy ni.
duk hostel 2 bulan, parent kat umah kumpul segala bagai barang recycle.
saya balik tinggal tolong ikat, angkat n angkut ke tempat busuk selama 30 minit.
tak mati pun! hidup je lagi ni ha..
dapat dlm RM30-50.
duit tu siap bole makan Secret Recipe kot.
tak payah nak duk kira bajet dah. haha.
lagi pun kita tak tau nasib kita ni mcm mana kan.
bila kita dah biasa hidup senang, kita takkan appreciate pun dengan apa yang kita ada kan?
sekian!! kisah hidup anak orang bukan berada! :)















3 ulasan:

  1. suka2... banyak moral!!!! baguih...
    tak semua yg kita nampak kaya itu adalah orang kaya..

    BalasPadam
  2. hai awak :) saye da join awak:)
    follow me back ok :) http://tayarpancit.blogspot.com/2011/03/2011-fia-formula-one-world-championship.html

    BalasPadam