Popular

Jumaat, 22 Julai 2011

Dream #1 : sedekah jariah






Daripada Abu Hurairah, Rasulullah ada bersabda, bermaksud,
"Apabila seorang mati, putuslah amalannya kecuali tiga perkara, (iaitu) :
Sedekah jariah
ilmu yang memberi faedah kepada orang lain
anak yang soleh yang berdoa untuknya"






- Riwayat Muslim dan lain-lain termasuk Imam Ahmad. Mustika hadis 3:312 -






assalamualaikum :)






ok, harini saya nak keluakan entry berkenaan sedekah jariah. firstly, saya nk highlight maksud sedekah terlebih dahulu. Sedekah membawa maksud satu pemberian ikhlas sama ada benda yang kita bagi tu benda yang kita sayang atau pun tidak. dah terang-terang perkataan sedekah itu adalah pemberian. tiada syarat, undang-undang ataupun hukum mengatakan perkataan sedekah hanya digunakan untuk golongan miskin. hanya kita sebagai manusia yang melabelkan maksud sedekah itu kepada golongan tersebut. kn?










contoh :A : nah, saya sedekah baju ni kat awak
B : apa sedekah? ingat saya ni miskin sgt ke??






kepada si A, dia suppose to be polite kpd B
kepada B pula, dia tak sepatutnya menganggap word sedekah tu sbagai penghinaan kerana sedekah itu sendiri membawa maksud pemberian. dan secara tak langsung si B merendahkan martabat dia dan golongan miskin yang lain kan? padahal, smua makhluk kt muka bumi ini adalah hamba kepada yang maha Esa.. :)






back to my entry title :
Dream #1 : sedekah jariah



ikutkan hati siapa yang taknak kaya. siapa yang tak mahu hidup senang.. kn? hanya orang yg malas, memang tak amik port la pasal hal ni. sebagai manusia biasa, saya juga bercita-cita mahu menjadi orang yang kaya. untuk menjadi kaya tu sememangnya banyak cabaran dan dugaan.




actly, saya selalu berangan-angan nak hidup senang.after grad nanti, saya hanya terfikir yang saya akan menjadi seorang pekerja yang makan gaji. tapi saya still bercita-cita dengan gaji yang ada tu, saya tetap mahu menolong orang yang susah.





for examples :



walaupun saya tak banyak duit, saya tetap mahu bersedekah walaupun dengan memberinya Rm1



saya tetap bercita-cita nak belanja kawan-kawan makan wpun di gerai mamak






- korang boleh tak bayangkan secara luas betapa untungnya investment yang korang buat ni? haha. means kebaikan yang korang akan dapat? -




first, ofkos saham akhirat ataupun pahala.



second, apabila kita memberi kepada seseorang, pintu rezeki akan semakin luas.



third, korang boleh bayangkan tak RM1 yang korang sedekah tu dapat membantu golongan miskin ni membeli makanan dan sekaligus membentuk daging di badan mereka wpun sekecil zarah. in other words, korg bantu dia untuk teruskan hidup. yang third ni kira sama konsep kalau korg makan duit haram la kan. wpun RM1 ko dapat dari hasil haram n ko beli air, ko minum. kira sah2 benda haram tu ada dalam badan wpun sebesar zarah.




then, lets go to my dream. hehe



nanti lepas grad nak keje dulu, then kumpul duit ASB, emas, invest umah. now, tengah gempak dengan angan-angan nak buka petrol pump. based from my bro punya member, every month min profit 30k.. 10k gaji kita, 10k duit company ( duit kita jugak la kan) 10k gaji pekerja. muahaha.



so saya berangan that every customer who spent Rm 20, saya nak bg free mineral water. kalau 1 hari spent Rm 50 n dapat dalam 100 bottles, could u imagine 3o days = 3000 bottles. then,bape banyak saham akhirat ko?? haha.






only He knows :)



banyak lagi la nak bgtau tapi dh malas.
kepada bakal anak-anak mommy, jangan lupa bersedekah dengan mereka yang memerlukan ok. kaya ke tak ke kita nanti, kita tetap kena bersedekah. jangan sibuk dengan dunia aje. zakat lagi la wajib tau. lagipun fadilat sedekah ni rezeki murah, dapat menolak bala dan panjang umur. harap-harap panjang umur la ye. kalau dah kaya, mommy pergi awal, untung ah korg kan. daddy pun tah-tah kawin lain.. haisshh!






hehe. ok bye~








Khamis, 21 Julai 2011

Quote #4 : "I kiss Brad Pitt"

the first time I kissed Brad (Pitt),my knees went week - I literally lost my breath

~Jennifer Aniston~



If u kiss on the first date and it's not right,then, there will be no second date.Sometimes it's better to hold out and not kiss for a long time..A strong believer in kissing being very intimate,and the minute you kiss, the floodgates open for everything else..

~Jennifer Lopez~



haha.. jangan meniru quote di atas yea :)

Selasa, 19 Julai 2011

Quote #3 : by Angelina Jolie

I don't see myself as beautiful because

I can see a lot of flaws..

People have really odd opinions,

They tell me I'm skinny as if that's supposed to make me HAPPY..



I'm happy being myself which I've never been before

I always hid in the other people

or tried to find myself through the characters

or live out their lives,

but I didn't have those things in mine..



where ever i amI always find myself looking out the window

wishing I was somewhere else



if I make a fool of myself, who cares?

I'm not frightened by anyone's perception of me..




by Angelina Jolie

hanya 35 terima kasih sahaja







  1. saya berterima kasih kepada ibu bapa saya kerana memberikan nama Nur Izzaty instead of Shahnom Izzaty memandangkan my sibling's nama starting with Shaha n Shahnom






  2. saya berterima kasih kepada Allah kerana melahirkan dan menempatkan saya di bumi Malaysia






  3. saya berterima kasih dan bersyukur kerana saya mempunyai abang dan kakak serta tidak mempunyai adik X_X






  4. saya berterima kasih dan tetap bersyukur kerana dapat melanjutkan pelajaran di UniMAP dalam bidang Engineering Entreprenuership instead of Medic, Pharmacy dan yang sewaktu dengannya






  5. saya berterima kasih kerana masih mempunyai minat yang mendalam dalam subjek Chemistry and Math






  6. saya berterima kasih dan bersyukur kepada Allah kerana tetap memberi rezeki dengan memberi anugerah Dekan 3 kali berturut-turut dan sekaligus memberi keyakinan kepada ibu bapa saya






  7. saya berterima kasih dan bersyukur kerana dapat menggunakan 1st handset semasa umur 16tahun






  8. saya berterima kasih kepada parent kerana memberi dan membelikan laptop, kereta dan credit card semasa umur saya 18 tahun






  9. saya berterima kasih kerana saya sanggup menolak tawaran memiliki laptop baru wpun dah malu sangat nak guna laptop lama




  10. saya berterima kasih dan bersyukur kerana mampu menolak pelawaan ayah membawa Myvi baru ke universiti daripada membenarkan parent menaiki satria neo yang lagi hebat dan lebih stailo.. HAHA






  11. saya berterima kasih kerana mempunyai pengalaman menaiki basikal ke sekolah rendah lalu jatuh di tepi parit dan terlanggar pokok pinang X_X






  12. saya berterima kasih kepada ayah saya kerana sanggup hantar saya ke sekolah menengah walaupun jarak rumah-sekolah tak sampai 1km.






  13. saya berterima kasih dan bersyukur kerana tidak terlalu malu untuk menaiki kereta mazda buruk semasa datang-balik sekolah menengah walaupun saya suruh ayah tunggu kat belakang2..HAHA






  14. saya berterima kasih kerana mempunyai akal yang baik yang mampu berfikir secara rasional semasa mengalami fasa chenta monyet






  15. saya berterima kasih dan bersyukur bertemu dengan rakan-rakan, ex-boys, scandals dan tak lupa juga kepada musuh dalam selimut






  16. saya berterima kasih dan bersyukur kerana saya tetap memiliki ilmu dalam bidang kewangan sebelum saya menceburi kos biz






  17. saya berterima kasih dan bersyukur kerana mampu berfikir dan memikirkan perjalanan masa hadapan dengan lebih mantap walaupun subjek tersebut tidak ditawarkan di UniMAP






  18. saya berterima kasih dan bersyukur kerana saya akan banyak hutang selepas grad






  19. saya berterimakasih dan bersyukur kepada parent kerana memberikan saya rumah sekiranya saya mendapat suami yang tak mampu membelikan rumah






  20. saya berterima kasih dan bersyukur kerana saya bukanlah seorang yang sangat demand






  21. saya berterima kasih dan bersyukur kerana saya sangat suka jam tangan instead of.......... *entah*






  22. saya berterima kasih dan bersyukur kerana saya tetap tahu menyimpan dan menabung wpun hanya 50sen sehari






  23. saya berterima kasih kerana saya tetap hidup secara bersederhana






  24. saya berterima kasih dan bersyukur kepada Allah kerana masih melindungi saya agar tidak terjebak dengan gejala maksiat






  25. saya berterima kasihh dan bersyukur kerana saya bukan seorang yang suka bersosial dan juga so sial






  26. saya berterima kasih dan bersyukur kerana saya lebih suka duduk di rumah instead of lepak dengan kawan-kawan






  27. saya berterima kasih dan bersyukur kerana wang PTPTN saya di pegang oleh ayah dan ini menyebabkan graf kewangan saya sentiasa stable dari awal hinggan akhir sem






  28. saya berterima kasih kerana ayah saya tetap memberikan saya RM500 - 600 setiap bulan malahan kadang-kadang lebih dari itu T__T






  29. saya berterima kasih kerana saya bukan seorang yang advance dalam semua aspects






  30. saya berterima kasih dan bersyukur kerana sentiasa berniat mahu berubah wpun kadang-kadang tetap lalai dan leka X_X






  31. saya berterima kasih dan bersyukur kerana pernah berniat mahu memakai jubah hitam dan bertudung labuh *gluurrp*






  32. saya berterima kasih dan bersyukur kerana sentiasa berniat mahu menolong anak-anak yatim ataupun orang-orang tua wpun hanya bersedekah kuih karipap 100 biji sahaja T__T






  33. saya berterima kasih dan bersyukur kerana saya sentiasa sedar untuk merancang masa hadapan untuk bakal anak-anak saya.. HAHAHA






  34. saya berterima kasih dan bersyukur sekiranya anda bersyukur dengan apa yang anda miliki sekarang ini....






  35. saya berterima kasih kerana saya masih bersabar untuk menaip entry ini sekali lagi memandangkan semalam saya sudah menaip sebanyak 47 list tetapi hilang begitu sahaja..





sekian...

Isnin, 18 Julai 2011

Quote #2 : tak leh bla punya ayat




a good WIFE

is one who serves her husband in the morning like a mother does,

loves him in the day like a sister does, and

pleases him like a PROSTITUTE in the night

-Chanakya-



wtfork??

Quote #1



it hurts to love someone and not to be loved in return

but what is the most painful is

to love someone and find the courage to let the person know how you feel

aku blogger negeri selangor darul ehsan







  1. saya orang klang, selangor..


  2. kat selangor macam-macam shopping mall ada.. kalau nak lagi hebat, pegi turun Morib tempat Sosilawati dibunuh..ahaks!


  3. tempat makan?? macam-macam makanan satu dunia ni ada..korang pilih je nak apa..even satay kajang pun dh ada banyak branch kan..hoho


  4. tempat belajar kat UniMAP, PerTHlis..


sekian :)

Khamis, 14 Julai 2011

flowers

assalamualaikum :)

sejak nak meraih tapak ke alam awal dewasa ni
tah kenapa tiba-tiba rasa macam suka sangat dengan bunga..
actually, masa dahulu kala, memang tak suka sangat bunga..
rasa macam sesak je dan akan terabai *padahal malas* HAHA.


saya ni bukannya suka sangat tanam bunga kat pasu sambil duduk atas bangku..
tapi saya lebih suka tengok taman yang baaannyyaakk dengan bunga..
kadang-kadang suka duk berangan untuk memiliki umah yang ada taman yang banyak bunga..
tapi tak nak macam-macam bunga..




means nampak simple n tak sarat tapi MEWAH!! *nada belagak*boleh imagine tak?? =.="

lets take a look :)







mix gene kot..
cuba teka bunga apa ni?


haa nak taman macam ni la.. hehe~
awak, saya nak umah kita taman cam ni tau..hoho @_@

loves da color.. soft pink+purple..




kalau boleh konvo nanti nak pegang bunga cm ni..
haha.. mcm bunga orang kawen je kot T_T








ini lah dia bunga tulip.. before ni tak sedar lak yang sy ni minat bunga tulip.. hee~
nice je kan kalau letak atas meja.. even meja kosong tapi letak bunga hidup camni..
kompom nampak lawo aih wpun guna pasu spoloh hingget jek..
tapi sakit gak ah kalau sekuntum rm10 darab 1 dozen darab 4 minggu dalam sebulan..
tak kopak?? kopak.. kopak..~
semua pics kat atas ni ehsan dari Google ok ;)







_____________________________



sekarang nak cte pasal personaliti seseorang dengan bunga..



bunga tulip : being perfect lover!! ahaksmenceritakan tentang rasa kecintaan dan elegant dalam susunan dan gubahan
dikenali sebagai bunga yang sofistikatedbunga lily : mempunyai kemanisan haruman tersendiri
mempunyai keagungan masterpiece yang tersendiri
melambangkan persahabatan, kesetiaan, penghormatan dan sumber aspirasibunga orkid : represent rare n delicate beautybunga ros : inspirasi dan memberi peringatan yang kuat terhadap cinta







Khamis, 23 Jun 2011

pliz! eksaited telampau melihat 3D cupcakes..




assalamualaikum





ok. harini saya puasa. asal puasa je tangan ni memang gatal nk search gambar makanan..


then, jumpa 1 blog ni jual cupcakes..


seriously, sambil mengurut-urut dada dan beristighfar..


sambil meleleh air liur eh silap sambil mata ni duk pandang sana sini takot terkantoi tak buat kerja.. lol..HAHA



JOM LAYAN~
AMARAN!!


kepada yang berpuasa : please close this page!!


kepada pesakit jantung : sila tinggalkan wasiat anda terlebih dahulu..kuang3





tema : cars & camera



birthday cake..



alolo.. chomenya..ni untuk majlis aqiqah & cukur jambul..


*agaknya lah!!*






tema : kereta eksiden


*???* cupcakes bertunang..HAHA







tema : cosmetics




HAHA.. aku je yg telebih eksaited..saja nak share eksaited telampau dengan korg..MUAHAHA~


tapi memang nak menangis tengok cupcakes ni.. T_T

actly banyak lagi design cupckes/cakes kat blog tuh..


malas nak tengok lama-lama.. kang batal puasa.. kehkehkeh


kalau korang nak tengok yang lebih chantek...


sila


klik sini:




















Rabu, 22 Jun 2011

mengimbau sejarah Mona Fendi

assalamualaikum :)




semalam lepas balik dari kerja, saya baca surat khabar sinar. dalam akhbar tersebut ada bercerita tentang kes Mona Fendi..actly, saya tak berapa tahu kisah Mona Fendi ni..
dan saya pasti ada di kalangan rakan-rakan semua ada yang tak tahu langsung apa cerita di sebalik nama Mona Fendi nih memandangkan zaman dia punya kes ni malatop, kita smua masih budak hingusan..
atas dasar minat ingin tahu, saya pun search kat Google..
baca artikel dia ni kat ofis pun boleh meremang jek..

SEBAB??



dia ni sentiasa tersenyum







    ceritanya ala-ala seram



    terbayang dia datang balik sebab dia kan bomoh..wawa



    penah terdengar dia ni penah duduk sementara ke sewa ke pe tah kat jalan umah aku!!



    aku sentiasa meremang bila baca kes dia



kalau nak tau pasal dia, saya tak nak cte..



tapi korg boleh la refer kat blog2 ni

SEMOGA BERTABAH!!
klik sini :Mona Fandey
kisah Mona Fendi
kes Mona Fendi

Jumaat, 17 Jun 2011

bestnya dapat kahwin cm ni..kahkahkah~

assalamualaikum ;D

HAHA.. cm ni la gayo den, tak dok koje..
usha2 blog beautifulnara
tengok2 baju kahwin artis..
PERGH~ PERGH~ PERGH~




jom layan~




suka baju simple macam ni.. muehehe..



baju bertunang
aida gadis melayu
baju perkahwinan
aida gadis melayu


baju elyana



admire sangat dengan baju shera aiyob nih..
simple, nice n elegance



SWEEEEEETTNYERRR~pelamin dia pun chantek!!






diana rafar n zamarul hisyamsweet couple




aida gadis melayu lagi.. HAHA




simple je baju dia ni..
isteri Datuk Sani





HAHA.. banyaknya flowers!!best woh kawin dikelilingi bunga..
nak jugaakkk....!!





motif : admire kot dengan pelamin ayu raudhah..





tak suka baju kembang-kembang mcm ayu raudhah..
cuma suka pelamin sangkar dia..
lebih suka baju si rozita che wan.. hahahak~




DAMN!!! FLOWERRRRRSSS~!!!



WOAHHHH~!!!nak menangis aku tengok tangga si Marion neh!! T__T






wawa~ bestnya la kalau dapat shoot cm ni.. X__X






macam ni pun shuweeet gak..
@_@




SEKIAN..





























































Isnin, 13 Jun 2011

PART 2 !! dah aku ni memang bukan anak org berada nak buat cm ne ;D

kalau aku kata.. aku nak.. aku nak laaa.. paham tak!! eh.. eh.. pe kes nak marah-marah ni.. HAHA. haisshh!! kalau la korg nak tahu la kan.. actly, saya tengah dilanda penyakit.. addict tau tak?



menurut perjanjian keluarga seksyen 001 yang dicipta oleh diriku ini.. hehe. saya di kehendaki mendapatkan pointer > 3.5 dan akan dianugerahi hadiah berupa jam tangan yea.. tapi bukan cap ayam punya tau... *pehh gle kerek sial* wkaka



dengan ini dukacita dimaklumkan, sem 4 ini pointer saya jatuh ibarat jatuh ditimpa tangga tapi sakitnya tidak seperti bayi yg kau campakkan dari tingkat 5.. DAMN!! pun begitu, sem 3 yg lepas, ayah saya ni demand.. dia selamba badak tukar perjanjian iaitu kena dapatkan pointer 3.71..tapi saya dapat 3.7.. satu nya tetinggal kat paper mn tah haihh!!








oleh yg demikian, memandangkan sem 4 ni pointer saya <3.5.. huhu. dan saya ni yang konon2nya WATCH LOVER , plus, lahir dari golongan anak yang bukan berada, terpaksa lah bekerja keras..antaranya termasuklah :







MENABUNG!! sem 4 aritu, tiap-tiap hari saya terpaksa mengikat perut untuk menyimpan duit syiling 50sen bulat..







KERJA PART TIME!! cuti2 ni nak tambah income kena la tolong abang saya marking paper..paper ape tu rahsia laa.. boleh je paper budak tadika ke hape ke kan??






MEMINTA SEDEKAH!!! eh eh.. saya taklah meminta sedekah kat tepi jalan tuh..ada orang bagi saya duit RM 100.. then, kadang2 parent suruh beli pape, ada baki duit tu dorg bagi ler.. kuang3



then, time tgh praktikal ni, ayah bagi duit belanja seminggu RM50 utk makan sahaja..tapi lunch pun berapa hingget sangat la kan.. hehe..kadang2 tak guna pun, juz guna duit saki baki yang dorg bagi..pastu minggu lepas, saya pegi recycle center lagi.. dapat la dalam RM30.. hehe.






so kat situ kita dah boleh saving kan?? then, breakfast pun hari2 bw bekal..al maklum la, tak mampu beli breakfast sbb nak berjimat beli jam.. wuwu.
buat masa sekarang, elaun praktikal tak dapat lagi..



so hasil saving 50 sen, marking paper, sedekah jariah daripada family, duit recycle, saki baki duit tah pape.. adalah dalam RM 500..



sebab bukan anak orang berada, terpaksalah bertungkus lumus simpan duit..kena bekerja keras.. kais pagi makan pagi, kais petang, makan petang..





jam DKNY RM689..



*manalah ayah aku x kasi.. monthly payment neo pun murah skit..wkaka*





jam GUESS RM500++

MORAL OF THE STORY
kadang2 parent kita bukan sengaja nak demand suruh naikkan pointer, tapi dia nak bagi kau semangat.. kadang2 kau pun hampakan dia gak kan.. same goes to them, maybe dorg tak dapat tunaikan apa yang kau hajat kan atas alasan tertentu..

kadang2 kita beli sesuatu dengan duit sendiri lebih seronok kot sebab kau dapat rasa kesusahan macam mana peritnya nak cari duit, nk cari job n etc kan?? then benda tu akan bagi kau kepuasan yang mana kau beli benda mahal tu dengan duit sendiri.. time tu takde sapa boleh halang kan sebab tu duit yang kau simpan diam2..kahkahkah~

moral yang lain......






LU FIKIRLAH SENDIRI!!!

Jumaat, 10 Jun 2011

OMG!! my second love

OMG!!! my second love...zaman muda2 dulu mesti korg penah bercinta..korg mesti ada rasa yang dia tu paling korg sayang lagi2 yg gle bapak susah nak tackle kan?? but,if u all couples for many years pun tapi if Allah tentukan korg bukan jodoh dengan dia nak wat cm ne kan?? maybe ayat saya sangat cliche tp tu lah yg patut kita pegang sbb kita tak tau apa sebenarnya yang tertulis dan tersirat.. sumtimes, kita akan jumpa si A n syg nak mampos sampai dengan megah korg kte, ktorang kapel dh lme ah.. 10 thn beb!! takde sape boleh pisah kan kitorang. kitorang nak sehidup semati.. tau2 esok lusa, si A eksiden.. btul lah apa korg kata, SEhidup SEmati, SE tu means sorang kan?? sorg hidup sorg mati ah. so mmg takleh nak kata apa dah.. ada jugak orang baru kenal 10 hari, terus kawin.. ape kessss???


then,dipendekkan cerita...tengok2 korg jumpa laa korg punya 2nd luv yang mana korg baru sedar eh yang ni mcm best je.. cm ok je.. tanpa perlu bermegah-megah mcm kes korg yg 1st tadik.. mungkin disebabkan korg buka hati korg secara relax n accept it smoothly..

same goes to me, dulu, time mula2 jumpa tak eksaited pun, kwn2 saya je yg eksaited neh.. last2 bila saya try dekatkan diri, saya suka sangat!! sebab dia macam menyentuh hati jek..slow n steady jek..kira dia datang dalam diri saya dengan cara yang smooth ahh..mmg suka yg tu jek..tak ingat yg lain dahh..

tapi..tapi..!!! baru2 ni saya saja la nak try dekatkan diri dengan yg agak "rancak" n fokus dengan apa yg dia cuba sampaikan..so sekarang ni wa nk gebang ah dengan tak malunya.. dia la 2nd luv wa which is........










%$@#!!eh silap2, maklum la bz buat projek bengkung!!









ini la dia my 2nd luv which lagu Berjalan Tanpa Henti..
1st luv dulu lagu Bersama (siap nangis2 dalam keta teringat sumbody..hmm )




suka lagu Berjalan Tanpa Henti ni agaknya sebab pointer jatuh kot.walah!!

here, da lyrics of Berjalan Tanpa Henti



Bagaikan jauh jalan yang kutempuh Langkah demi langkah akan kugagah Hari demi hari berjalan tanpa henti Yakinku ada sinar menanti Bila dah bertemu arah yakin penuh pasrah PadaNYA yang kuasa dikau berserah Jika kau rebah jika kau kalah Bersaksilah rahmatNYA akan terserlah Segala kepahitan segala keperitan Terima bagai penghapus dosa Malang yang menimpa duka yang melara Mungkin di baliknya ada bahagia Jangan jangan berputus asa Dari rahmatNYa yang maha esa Jangan jangan kita lupa Ujian lumrahnya dunia






p/s : pointer saya jatuh.. tak dapat jam.. ada sape2 nak belanja tak??



































Ahad, 3 April 2011

Ahad, 27 Februari 2011

dah aku ni memang bukan anak orang berada kan nak buat cm ne...

hi peeps.. :)
lama sangat dh tak update blog. rasa macam segan silu je nak menaip. *blushing*
entry kali ni nak cte sikit pasal semester break aritu.
sori ah saya ni memang suka cte benda dah basi.huhu.


time cuti slalu apa je yang korang buat kat umah?
mesti bangun lambat sbb nak topup tdo an?
mesti window shopping or tengok movie kt cinema rite?
tak pun mata tu duk lekat je kat tv an?
or lepak2 dengan kawan setaman, sesekolah n sematrik n etc..


ada pun mungkin most of u mesti wat apa yg korang tak dapat wat kat hostel.
same goes to me but maybe a bit different from u all.


my journal
1st day :
6.50 am dh gerak g hospital
8.00 am g bekfes
9.00 am balik n lepak2
10.30 am ajar anak buah membaca
11.00 am lepak2
12.15 pm tunggu bas
1.00 pm lepak2
2.30 pm pegi hantar ayah urut
4.00 pm singgah umah atok
5.00 pm balik
malam tdo. zzzzzzz.


2nd day :
6.50 am bangun
7.20 am pegi pasar kat kampung
8.40 am balik umah
9.30 am sidai kain
10.00 am pegi bank in duit
10.30 am potong sayur n sidai kain lagi
11.15 am relax2 sambil jg uqail n sidai kain lagi dan lagi
12.00 pm mop lantai lua sebab minyak tumpah n kemas store. angkat pintu.pehh berat siot!
1.15 pm pening2 call RHB Bank.haha
2.30 pm tdo
6.oo pm family gathering
9.00 pm mandi
11.oo pm tdo.zzz..

ini antara hari2 yang bz n paling kritikal dgn pelbagai urusan.huhu.
maklum la, bukan anak orang berada, nak buat cm ne.. :p
semua keje kena buat bersama-sama.


apa yang penting??



KERJASAMA!!

sumtimes kan, saya rasa mcm malas gle nak balik. sebab balik cuti mcm tak cuti. adeh!!
siyes, bosan gle duk umah. dah la duk hostel ni bosan, ble balik umah asyik kena wat keje je tak abes-abes.siap macam dh jadi rutin, asal saya balik cuti je, memang tugasan tu wajib dilaksanakan. so yang lain boleh rehat-rehat. abes tu sy ni tak rehat ke? days y la kat hostel ni saya tak pegi mana-mana n malas nak involve apa-apa.huhu.
pastu balik umah memang tak sempat nak hang out dengan member-member. gle bosan kan hidup saya??
tapi ble tak balik rasa boring gle duk sini.
tapi takkan sebab kena wat keje mcm-mcm kat umah kita tak nak balik kan.
nak tak nak juz enjoy la dengan apa yang kita buat.
bila lagi la kita nak bejasa dengan mak ayah kita kan?



so selalu nya, aktiviti wajib sebagai anak kepada keluarga yang tak berada ni adalah :
kena cuci porch a.k.a. tempat letak keta.
perghhh~!!! mau menangis wa der kena berus lantai ni.
dah la mencangkung, nak gosok2 ag. bapak luas gle.
sakit pinggang der.
org2 yang penah cuci lantai besar ni je tau betapa nak nangisnya wat keje nih.
porch ni seluas 6 keta bole msuk.
antaranya keta kancil, kelisa, kembara, gen2 n honda jazz..
*seksa woh* hahaha.


ni big boss yang menyediakan jadual keje-keje saya.
hari ni nak g bank mana. esk g bank mana. lusa nak g tesco.
esok punya lusa nak g sana sini. adeh!

time cuti aritu kena jaga budak kechik ni..



budak ini nama dia Uqail Hani
boboy ok!
manja tanpa lasak.
kena jaga sebab dia kena chick chop eh silap tapi chick pox! X__X


haha. uqail oh uqail!




ha ni apa dia?
satu benda yang paling paling tersangat tak suka kena pegi tempat...
RECYCLE!!!




tak suka sebab baunya busuk nak amaaattttttttt!!
pastu tempatnya jijik nak mampos.
tapi nak taknak saya kena redah jugak demi mencari sesuap nasi. sobsobs!


cuba tengok tempat ni..
eyucckkkss! nak taknak saya kena turun jugak.wuwu.
kadang-kadang rasa takut.
kot2 la klua ular ke tikus ke.. wawa.
busuknya tempat ni takleh nak cakap ah.
klau korang lalu sebelah lori sampah pun tak tahan kan.
apa tah lagi time ni ada 3 buah lori sampah n macam-macam sampah dah ada. T__T
mau menangis den!! tapi nak buat cm ne, dh bukan anak orang kaya kan.
kena la kumpul botol, plastik, tin, surat khabar n mcm2 lagi utk di jual. X__X


ni lantai tempat recycle tuh.
kesian woh kasut crocodile yang wa beli 2nd hand dr kakak wa.
tak mampu nak beli 1st hand la katakan. :p
*pdhal malas nak kelua g beli. takde masa. cilok je sudeh!! haha.*
pastu yang tak suka pegi tempat ni.
ada anjing. anjing dia lagi besar kot dari betis wa der.
last-last ayah jela yang g amik duit.
dalam hati risau.
dahla ayah kena strok, jalan senget-senget.
kerek lak tak mau bawa tongkat.
dengan lantainya licin n likat.
haihh~ harap-harap la tak jatuh atas anjing!! dush! dush! dush!


tengok-tengok dapat dalam tiga ploh nam hingget je.adeh!
macam ni nasib orang-orang yang tak mampu an..
tapi it's ok it's orite..
duit ni bole je buat makan kat secret recipe kot
makan chick chop cheese n air choc plus tax baru dlm tiga ploh hingget je.
siap ada baki lagi. haha


pastu abang saya ada la bagi kat saya sebungkus pampers drypers!!
saya pelik ?????????
pk sepantas kilat!!
mesti ada sumthng ni!!
grab........~!!!!!!!!


RUPA-RUPANYA............






amik kau!!
cash!! $$$$$$$$$$$
haha. kami ni bukan orang berada.
nak pegi bank pun tak guna brief case. tak mampu nak beli.
jadi guna plastik pampers jela nak jalan kan urus niaga investment tanah!!


MORAL OF DA STORY:
tak semua orang yang kita nampak kaya tu adalah orang kaya.
nak jadi kaya kena lah bersusah-susah dulu.
jangan pandang hina kat pakcik2 or makcik2 yang keje cikai je.
pdhal bnda ni la yang mampu menambah pendapatan
contohnya mcm cte sy ni.
duk hostel 2 bulan, parent kat umah kumpul segala bagai barang recycle.
saya balik tinggal tolong ikat, angkat n angkut ke tempat busuk selama 30 minit.
tak mati pun! hidup je lagi ni ha..
dapat dlm RM30-50.
duit tu siap bole makan Secret Recipe kot.
tak payah nak duk kira bajet dah. haha.
lagi pun kita tak tau nasib kita ni mcm mana kan.
bila kita dah biasa hidup senang, kita takkan appreciate pun dengan apa yang kita ada kan?
sekian!! kisah hidup anak orang bukan berada! :)















Ahad, 23 Januari 2011

Kafe Cindai Klasik

assalamualaikum smua :)

yow wassup wassup!! haha. lepas dah bagi salam baru boleh beryow yow kan..
semalam saya n kawan-kawan pegi dinner kat Seriab, PerthLis..
kedai makan ni baru je buka dalam sebulan dua la tak silap..

saja nak berkongsi kedai makan dengan kawan-kawan yang duk perlis mahupun yang berada di mana-mana.. kot-kot la kan mai perlis teringin nak cuba rasa makanan kat sini.
tempat ni boleh tahan la. suasana best! eksklusip!! nak makan sini dengan pakai slua pendek, t-shirt, rambut spike sambil sap okok memang pehh!! market lu memang tinggi ah der.. haha.

walaupun cerita pasal kefe ni tak berbayar.. i dun miNd!!




Kafe Cindai Klasik


sedang memilih menu



lampu ini mampu memberi seribu satu pendapat dan perasaan..




menu list..
model : nurulain najihah a.k.a sudah berpunya nampak tak cincin di jari manis?




setelah pening memilih menu..
model keboringan : noratiqah shaharin



model senyuman manis : nor syafiqa




menanti makanan pilihan tekak dan perut dengan penuh kesabaran...




kebosanan sambil mengontrol bunyi perut bak petir berdentam-dentum..




air sudah sampai

HOT CHOC : RM2
TEH AIS : RM1.50
TEH O AIS : murah skit dari teh ais kot! haha.

nak membebel jap. 1st time dulu, Hot Choc dia memang kaw2 la.. masa tu baru 3 hari buka kedai kot. la ni dh tak pekat sangat..



papepun layan je ah Hot Choc dia.. zaSSsss~



masa dulu pegi.. takde pun band ke ape ke.. abg gitar jalanan pun takde..
tapi kali ni amek kau. ada je mamat-mamat yang sanggup nyanyikan lagu untuk korg..
korg pun bole je request lagu pe yang korang nak..
baru satu dua bulan dah ada mamat-mamat nih..
klau setangah tahun lagi nanti mau ada aweks-aweks sexy yang bejoget-joget kat sini.. haha.



mamat-mamat tu nampak je cmtuh tapi takleh bla nyanyi lagu sedey..
cm ni aa cm ni aa.. wat wa layan emo ahh...!!




ahh.. trus cte pasal makanan lah!
kue miaw.. eh silap kue tiaw ni sodap ah. boleh la nak layan.
banyak la jugak kuantiti kue tiaw nih..
RM 4 jer

ni plak bihun goreng kot.
bagi kami yang kuat makan, memang sendat ah perut kalau di paksa sumbat.
harga dia pun RM 4 gak..



nasi goreng daging. nampak tak ada teselit daging tu?
harganya RM5.50


ini menu si ain.
nasi goreng udang.. nampak udang tak?
maybe tak nampak kot sbb ada udang di sebalik batu bukan di sebalik nasi.. haha
oppss!! sori tak lawak lak..
harga dia RM5.50 jugak...


menu si pika yang tak padan dengan badan yg kecik..lalala
nasi goreng ayam, RM 5.50 jugak kot tak silap


well! saya yang menang!! yahoooOO!

makanan kat sini ok la. sedap! tampat pun bole tahan. eksklusip! lampu chantek, dinding chantek, meja pun chantek!!
abg chashier pun encem.. waha haha.

western food pun available..
chicken chop RM9 sahaja.
sgala minuman shake2 la pe la bwh RM5 kot..

lunch food pun available..
harga biasa la..amik nasi, ayam, sotong n teh ais dalam RM6 cmtuh..
ok la ada masa kitorang cuba makan kt tempat lain..
bye~